//Zamena teksta read more u cirilicu opsirnije // Kako napraviti mrezu Divi bloga jednakom visinom

Споменик и спомен парк Бубањ

Споменик и спомен парк Бубањ

Споменик и спомен парк Бубањ

Опис непокретног културног добра

Споменик и спомен парк Бубањ се налазе на узвишењу Бубањ југозападно од Ниша, у периоду пред ослобођење Ниша од отоманске власти, 1877. године Турци су изградили одбрамбене положаје (Абди пашине табије). У периоду између два светска рата шири простор Бубња користила је Војска Краљевине Југославије изградивши полигоне са пратећим зградама. Током Другог светског рата узвишење су немачки фашисти претворили у стратиште на које су даноноћно доводили камионима Србе, Јевреје и Роме, смештали у бараке, а потом их стрељали. У периоду од 1941. до 1944. године убијено је око 10.000 логораша из концентрационог логора на Црвеном крсту и затвореника Специјалне полиције и Казненог завода у Нишу. Простор је испресецан рововима и јамама у којима су закопаване стрељане жртве.

Пред повлачење Немаца, заробљени Италијани откопавали су ровове и палили посмртне остатке жртава, како би се уништио сваки траг о учињеном злочину. Стратиште је 1950. обележено спомен-пирамидом. Године 1963. откривен је Спомен-парк Бубањ, реализован према идеји загребачког вајара Ивана Саболића, чије је решење изабрано на конкурсу. Меморијални простор је делом парковски уређен, а делом се шири као парк-шума. Од подножја води меморијална стаза дуга око пола километра ка платоу на врху на коме су постављени скулпторални елементи спомен обележја: рељеф у мермеру који чини пет симболичних композиција, изведен на зиду величине 23×2,5 m и три бетонске скулптуре које симболизују уздигнуте руке са песницама, ауторско дело вајара Ивана Саболића. 

Литература

– Споменици Ниша, Ниш 1979, 42-47.
– Spomen-park Bubanj, Logor Crveni krst. Niš, Beograd 1981.
– Бубањ, Ниш 1980.
– Љиљана Милетић Абрамовић, Паралеле и контрасти: српска архитектура 1980-2005: (каталог изложбе), Музеј примењене уметности, Београд 2007, 83.
– М. Соколовић, Ниш, Спомен-парк Бубањ, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 1998, 51.
– М. Соколовић, Н. Лајбеншпергер, Ниш, Спомен-парк Бубањ, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 2007, 51.
– Спомен парк Бубањ у Нишу, Заштита споменика културе Нишког, Јужноморавског и Тимочког региона, Завод за заштиту споменика културе Ниш, Чаковец 1981. 

НАЗИВ НЕПОКРЕТНОГ КУЛТУРНОГ ДОБРА:
Споменик и спомен парк Бубањ

АДРЕСА:

Ниш – Палилула

ОПШТИНА:
Ниш – Палилула

БРОЈ И ДАТУМ УПИСА У РЕГИСТАР:
ЗМ 2, 25.03.1983. године

БРОЈ И ДАТУМ УПИСА У ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР:
ЗМ 7, 16.4.1982

ПЕРИОД ГРАДЊЕ (ДАТОВАЊЕ):
Други светски рат

ОДЛУКА О УТВРЂИВАЊУ ЗА НКД:
Решење Завода за заштиту споменика културе у Нишу број 695/1 од 30.05.1973. године