//Zamena teksta read more u cirilicu opsirnije // Kako napraviti mrezu Divi bloga jednakom visinom

Опис непокретног културног добра

Споменички простор са спомен плочом стрељаним припадницима НОР-а на Каца камену на Старој планини.
На предлог општинског одбора СУБНОР-а Пирот, Скупштина општине Пирот је 9. јуна усвојила одлуку да се Каца Камен утвди за знаменито место:
21. јуна 1944. године бугарске војне снаге покупиле су Петра Андрејића, Сретена Ђорђевића, Александра Живковића, Димитрија Живковића, Александра Игића и друге из села Рсовца и Јована Андрејића и Добринку Ђорђевић из Височке Ржане, и повели их да у Старој планини покажу где се скривају партизани. Наведени људи су били осумњичени да су припадници НОП-а и чланови народноослободилачких одбора. Пошто нису одали где се налазе партизани, сви су побијени на месту Каца Камен, на самој југословенској-бугарској граници. На месту злочина, званом `Вртоп` код Каца-камена на Старој планини, на самој граници наше земље са Бугарском, у стену су утиснуте две плоче које подсећају на овај злочин а на једној од њих су исписана имена жртава: Цветковић Димитрије, Игић Александар, Костић Д. Ђорђе, Костић Петар, Живковић Димитрије, Ђорђевић Сретен, Николић Василије, Костић Р. Ђорђе, Живковић Алекса, Андрејић Петар, Андрејић Јован и Ђорђевић Добринка…


У 1964. години на иницијативу Општинског одбора СУБНОР-а на Каца Камену, на месту убиства ових људи, припадника НОП-а, постављене су две спомен плоче, једна на српском а друга на бугарском језику. Каца Камен на Старој планини је сваке године крајем јуна било место састанка бораца и грађана Пиротске општине и михаиловградског округа /Бугарска/ и место пријатељства и сарадње два суседна народа. На Каца Камену се у првим деценијама након Другог светског рата одавала почаст свим жртвама фашистичког терора са ових простора.

Литература

– Томислав Г. Панајотовић, Пирот кроз векове, Пирот 1982, 179.
– Никола Костић, Из година окупацију у Горњем Високу, Пиротски зборник 5, Пирот 1973, 219.

 

 

НАЗИВ НЕПОКРЕТНОГ КУЛТУРНОГ ДОБРА:
Споменички простор са спомен плочом стрељаним припадницима НОР-а на Каца камену

АДРЕСА:
Каца камен

ОПШТИНА:
Пирот 

БРОЈ И ДАТУМ УПИСА У РЕГИСТАР:
ЗМ 7, 28.6.2012. године

БРОЈ И ДАТУМ УПИСА У ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР:
ЗМ 77, 15.8.2016. године

ПЕРИОД ГРАДЊЕ (ДАТОВАЊЕ):
Између 1994-1964

ОДЛУКА О УТВРЂИВАЊУ ЗА НКД:
Одлука Скупштине општине Пирот 02 број 020/43-87 од 9. јуна 1987. године