Народно градитељско наслеђе Бујановца и Прешева сачувано од заборава

Педест трећу годишњицу од оснивања, Завод за заштиту споменика културе Ниш, обележио је 27. марта у Галерији Официрског  дома у Нишу.

NGNOBPУ присуству великог броја ствараоца, стручњака и грађана, одржана је промоција  књиге „Народно градитељско наслеђе на простору општина Бујановац и Прешево” и изложба  фотографија и цртежа под истим називом. Том приликом премијерно је приказан и   документарни етнолошки  филм „Наслеђе Јужне Србије“.

Књига, изложба и филм су резултати вишегодошњег истраживања Завода за заштиту споменика културе Ниш. Реч је о  истраживачком пројекту, који је финансирало Министарство културе Републике Србије.

Присутне је поздравила Љиљана Берић, директор Завода за заштиту споменика културе Ниш, а у промоцији су узели учешће: Жижа Стојичић Драгићевић, етнолог, саветник у Заводу за заштиту sl 01споменика културе Ниш, Естела Радоњић Живков, етнолог, саветник у Републичком заводу за заштиту споменика културе Београд, Тони Чершков, археолог, саветник у Заводу за заштиту споменика културе Ниш, Сузана Мијић, етнолог, саветник у Музеју металургије Бор. Медијатор промоције је била Драгана Јовановић, глумица Народног позоришта Ниш.

Ауторски тим:

- аутор књиге и изложбе, сценарио и режија филма Жижа Стојичић Драгићевић етнолог, саветник у Заводу

- аутор фоторафија књиге и изложбе, камера, монтажа и графичка обрада филма Зоран Радосављевић, фотограф Завода

sl 02- аутори техничких цртежа књиге и изложбе: Дејан Палибрк, архитекта, сарадник Завода, Александар Ристић архитекта, сарадник Завода, Надежда Ракоција архитекта сарадник Завода и Горан Радосављевић архитекта, виши стручни сарадник у  Заводу

Циљ ове презентације  је упознавање стручне и шире јавности са изузетно угроженим народним градитељским наслеђем  на  овим просторима, како би га сви заједно боље разумели и сачували од заборава.