Додељена овогодишња признања из области културе

Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић уручио је вечерас у Југословенској кинотеци признање „Културни образац“ установама и појединцима за посвећени рад из области културе. Међу добитницима Љиљана Берић, директорица Завода за заштиту споменика културе Ниш,

Ljiljana Beric dodela nagrade 02Пред пуном салом и високим званицама, као и добитницима признања, министар се обратио речима: „Министарство културе и информисања додељује посебно признање под називом „Културни образац“ по други пут. Ово признање замишљено је тако да послужи као аналогија награди која се додељивала током античких Олимпијских игара. То је „Ловоров венац“. Он сам по себи није доносио ни новац, ни злато, ни привилегије али је доносио посебну врсту утицаја и значаја свом носиоцу јер је говорио о томе да је носилац изузетним подвижништвом, у датим тренуцима историје, у складу са критеријумима времена, надилазио себе, своје друштво, своје слабости и уздизао се високо у свет врлине.“

Студија заштите споменика културе СКОБАЉИЋ ГРАД

Студија заштите споменика културе СКОБАЉИЋ ГРАД код Вучја, Град Лесковац, аутора Иване Цветковић и Ђорђа Стошића, настала је за потребе дефинисања приоритета и одређивања смерница за израду планске документације – Плана детаљне регулације споменика културе Скобаљић град, а на основу Уговора закљученог између ЈП „Урбанизам и изградња Лесковац“ и Завода за заштиту споменика културе Ниш, бр. 3372 од 12.07.2019. године (бр. Завода 991/1-01 од 17.07.2019).

2 mСкобаљић град представља вишеслојно налазиште од праисторије до средњег века. Налази се на стратешком положају, као одлична осматрачница ка лесковачкој котлини, на старој комуникацији према Врању и Новом Брду. Комплекс се састоји из Горњег и Доњег града, и подграђа које се простире на северној и источној страни. Скобаљић град улази у групу јаких утврђења на важним стратешким тачкама које је бранило одређену област и важну трговачку руту, и  могао је бити део одбрамбеног система са оближњим градовима.

Споменик културе Скобаљић град“ утврђен је за непокретно културно добро на основу Одлуке

Римски дунавски Лимес на Листи Светске културне баштине

У оквиру реализација програма номинације археолошких налазишта и локалитета на простору Римског Лимеса на Дунаву на Листу Светске културне баштине одржани су састанци са представницама општина Кладово и Неготин, на којима су учествовали представници Министарства културе и информисања, Републичког завода за заштиту споменика културе Београд, Археолошког института, Завода за заштиту споменика културе Ниш и Музеја Крајине Неготин.

Limes KladovoПрограм номинације Римског дунавског Лимеса за Листу Светске културне баштине води Археолошки институт и Републички завод за заштиту споменика културе Београд и он представља интегрални део међународне акције европских дунавских земаља (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска у првом делу и Хрватска, Србија, Румунија и Бугарска у другом делу) да се читав простор Римског дунавског Лимеса упише на Листу Светске културне баштине.

Завод за заштиту споменика културе Ниш, као територијално надлежна установа заштите непокретног културног наслеђа учествује у реализацији

Заштитна археолошка ископавања на археолошком локалитету Црквиште код Башовића у селу Трпеза

Завод за заштиту споменика културе Ниш отпочео је заштитна археолошка ископавања на археолошком локалитету Црквиште код Башовића у селу Трпезa, општина Куршумлија.

Локалитет Црквиште у селу ТрпезеПројекат ископавања финансиран је од стране Министарство културе и информисања републике Србије и одобрен на основу Решења о одобрењу бр. 633-00-211/2019-02 од 02.10.2019. г. Циљ пројекта је археолошко истраживање црквене грађевине на овом локалитету, односно прикупљање података за дефинисање мера заштите, могућности за конзервацију и реконструкцију и израда предлога одлуке о утврђивању локалитета за археолошко налазиште.